Oamenii de ştiinţă cred că transmiterea aeriană, chiar limitată, a putut contribui la răspândirea bolii în unele regiune ale Africii. Conform datelor, OMS, în mod obişnuit virusul se transmite la om prin contactul cu animale sălbatice infectate, de exemplu cu cadavrele unor animale vânate în scop alimentar.
Virusul Ebola produce, la om şi alte primate, febre hemoragice cu mortalitate foarte ridicată.
Studiul care a documentat transmiterea de la porc la maimuţă a fost realizat de Inspectoratul pentru Alimente şi de Agenţia de Sănătate Publică din Canada şi a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.
Autorii studiului sunt îngrijoraţi de faptul că porcii ar putea fi o gazdă naturală pentru virusul fatal. Timp de mai mulţi ani, s-a crezut că principalul rezervor de virus în natură sunt liliecii frugivori, dar tot mai multe cercetări sugerează că porcii, atât cei domestici, cât şi cei sălbatici, ar fi o „sursă ascunsă” de virus Ebola Zair – cea mai periculoasă dintre tulpinile virusului Ebola.
Cercetătorii canadieni au demonstrat că porcii pot transmite virusul unor macaci, fără a avea contact direct cu aceştia. Porcii şi macacii au fost ţinuţi în incinte apropiate una de alta, dar separate printr-o barieră de sârmă. După opt zile, unii dintre macaci au prezentat simptome tipice de febră hemoragică Ebola.
Una dintre posibilităţi ar fi ca macacii să se fi infectat inhalând picături minuscule de lichid (aerosoli) din aerul expirat de porcii infectaţi; în opinia cercetătorilor, este calea cea mai probabilă, având în vedere observaţiile făcute asupra plămânilor maimuţelor. Picăturile de aerosoli nu se transmit la distanţe mari, dar, dacă animalele stau aproape unele de celelalte, se pot contamina.
Această teorie ar explica de ce unii crescători de porci din Filipine posedă anticorpi împotriva unei infecţii cu un virus înrudit, numit Ebola Reston. Fermierii nu îşi sacrificau ei înşişi porcii şi nu intrau în contact cu ţesuturile contaminate, aşa că pare probabil ca ei să fi contracatat virusul pe cale aeriană, prin inhalare.
Totuşi, transmiterea pe cale respiratorie a virusului Ebola nu are acelaşi impact ca transmiterea virului gripal, au explicat specialiştii, deoarece epidemiile de Ebola apărute în Africa rămân, în general, limitate la nivel local, nu se răspândesc cu aceeaşi viteză ca gripa.
Oamenii de ştiinţă cred că sunt necesare cercetări aprofundate pentru a clarifica rolul porcilor în răspîndirea virusului. Există relatări despre porci care au murit chiar la începutul unor epidemii umane de Ebola în Africa. Dacă porcii au un rol în declanşarea acestor epidemii, atunci aceasta ar putea fi o cale eficientă de a le controla, deoarece este mai uşor să fie vaccinaţi porcii decât oamenii.
Alţi specialişti sunt însă de părere că faptul că Ebola se poate transmite pe cale respiratorie este o veste proastă, îngrijorătoare din punct de vedere al sănătăţii publice.
În prezent, a izbucnit o epidemie de Ebola în Uganda, unde cel puţin doi oameni au murit în ultimele trei zile, după ce o epidemie anterioară, survenită în luna iulie a acestui an, ucisese cel puţin 16 oameni în vestul ţării.
Sursa: BBC News